2012. július 11.

MADÁRTEJ

Kánikulában az egyik kedvencem, jóóóó hidegen a madártej. Szigorúan friss tojásból, villámgyorsan lehűtve és csak pár napig hűtőben tárolva. És sohasem veszek készen, soha. Nemcsak azért mert nem kapható laktózmentes változatban, hanem mert nem bízok a tojás és az egész étel frissességében.

Ez a recept a szakácskönyvemben is megtalálható "életmentő madártej" néven, ami azért kapta ezt a becses nevet, mert ha valaki beteg volt nálunk a családban (kórházba kell menni, legyengült stb) mindig ezt kérte anyukámtól gyógyulást segítendő. Hát van benne kraft és én két nap alatt egy litert be is nyomtam most belőle.



Hozzávalók:

1 l (laktózmentes) tej
3 friss tojás
1 csomag vaníliás cukor
1 csapott ek liszt
csipet só
3 ek cukor

Elkészítés:

A tojásokat válaszd szét és a fehérjéből verj kemény habot a csipet sóval. 
A sárgáját cukrokkal keverd fel habosra. Tedd bele a lisztet és kb 1 dl tejjel keverd csomómentesre. 
Forrald fel  a maradék tejet, majd takarék lángon folytatva a forrást, a felvert habból evőkanállal szaggass galuskákat és 1-2 percig főzd. Ezután fordítsd meg őket és még 2 percig főzd így is. Szűrőkanállal szedd ki  őket a tejből és tedd félre. 
Szűrd át a tejet és ebből szedj ki pár kanállal a tojásos masszához jól elkeverve, hogy ne legyen csomós és csak ezután öntsd bele a forró tejbe ezt a krémet állandó kevergetés mellett. 
Újra forrald fel továbbra is kevergetve és még 3-4 percig főzd. 
Zárd el alatta a gázt és tedd bele vissza a galuskákat, kicsit belenyomkodva őket a tejbe.

Hideg vizes edényben azonnal hűtsd le és rögtön tedd hűtőbe. Hidegen tálald és minél előbb edd meg!

Még két tuti receptem van nyárra:
- karamellás daragaluskák (hamarosan jön!)
- keszőce (hamarosan jön!)
- szederkrémleves (szintén hamarosan jön!)
és egy már feltett recept:

Kitartás a tél kedvelőinek és a kismamáknak ebben a melegben! :)

Nincsenek megjegyzések: