2011. március 29.

MEDVEHAGYMÁS KRUMPLIS POGÁCSA


Pár hete a Bakonyban túráztunk és megcsapott a medvehagyma jellegzetes és erős illata. Belengte az egész erdőt a hegytetőn. Meg is láttam a kicsi, még rejtőzködő hagymácskákat. Még nincs szezonja, de már nagyon sok van belőle. Be is táraztam rendesen. Az alábbi étel az első, amit belőle készitettem.
Ami nagyon érdekes, hogy ezt a jellegzetesen erős illatát az ételekbe keverve elveszti, így nagyon kellemes aromát ad az ételeknek.

Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért.
Enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel együtt fogyasztása nem javasolt, mert a vérzés kockázatát fokozza. Ugyanezért nem szabad hagymát enni műtétek előtt, és rendszeres fogyasztása a nem szteroid véralvadásgátlót, gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára csak orvosi felügyelettel engedhető meg.

Általában a hagymafélék idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatása kiemelkedő. Női problémák, illetve nőknél változó kori panaszok esetén segít. A hagymafélék a védikus tanítások szerint radszasztikus ételek, azaz a vágyat, szenvedélyt erősítik, illetve az érzelemtestre hatnak.



Hozzávalók:

25 dkg héjában főtt krumpli
25 dkg liszt
25 dkg (laktózmentes) margarin vagy pálmazsír
1 ek (laktózmentes) tejföl
1 tojás
fél ek só
1 tojás fehérje
20 levél medvehagyma


Elkészítés:

Krumplit héjában főzd meg, langyosra hűtsd és utána pucold meg. Még langyosan krumplinyomóval tört össze. Szitáld bele a lisztet, a sót és morzsold bele a margarint. Üsd hozzá a tojást, adagold bele a tejfölt és jól gyúrd össze. Elég ragadós lesz, ezért addig lisztezd tovább, amíg egy kezelhető állagú tésztát nem kapsz. Nyújtsd ki ekkor újnyi vastagra és szórd rá a medvehagyma felét, amit előzőleg apróra felvágtál. Majd hajtogasd össze a képen látható módon. Újra nyújtsd ki és szórd rá a hagyma másik felét. Ismét hajtogasd és utoljára nyújtsd ki ugyanakkorára. Mostmár hagyma nélkül hajtogasd. Takard le vagy tedd kelesztőtálba és legalább egy órára rakd hűtőbe.
Melegítsd elő a sütőt. Tedd nyújtódeszkára és másfél újnyi vastagra nyújtsd ki, késsel kockázd be a tetejét. Pogácsaszaggatóval szaggasd ki. Tedd bele sütőpapírral bélelt tepsibe. Kend meg a tetejét tojásfehérjével. 
35-40 percig süsd 180 fokos sütőben.



2011. március 8.

HUMMUSZ حمّص (EGYIPTOM) nőnapra

Az arab konyha csodálatos, nagyon szeretem. Számomra fontosak a fűszerek és ők előszerettel használják is őket. 
Persze arrafelé óvatosnak kell lenni az ételekkel, de mindenkinek azt javaslom, aki Egyiptomba készül majd, (jelenleg persze nem a legkedveltebb nyaralóhely, de ez még változhat) hogy tartsa be az "aranyszabályokat" és nem lesz semmi gyomorbaj. Ide tartozik, hogy ne egyél semmi nyerset, és bármit, ami vízzel érintkezik felforralás nélkül. Én még hozzátenném a hús mellőzését, bár engem ez annyira nem érintett...



No de amit sikerült elsajátítani a helyi konyhából, többek közt, az a humusz. A törökök is fincsit készítenek, itthon esélyesebb is náluk hozzájutni. Az első receptek egyike Egyiptomban került feljegyzésre valamikor a 13. században és csak utána jóval a 18. században, Damaszkuszban.



A csicseriborsó az emberiség egyik legrégebbi termesztett élelmiszernövénye. Persze nem jellemzően itt a Kárpát-medencében, sokkal inkább a Közel-Keleten. Misem bizonyítja ez jobban, mint az a tény, hogy ásatások során 7500 éves csicseriborsómaradványok is előkerültek. Cink-, kálcium-, magnézium-, vas- és fehérjegazdag.
Hát ránk is fér már ez a sok jó anyag, ezután a jó hosszú tél után.

A szezámmag nem igazán marad le a csicseriborsótól érdemeiben, igazi tápanyagbomba: kálcium, magnézium, vas, mangán mellett magas a réz, a B1 és az E vitamin tartalma. Indiában mintegy 4000 éve termesztik pozitív hatásai miatt. Belőle készül az alábbi recept egyik összetevője: a tahini szósz, ami tulajdonképpen nem más, mint szezámszósz. Megkóstolni kiskanállal nem javaslom, mert irtó keserű önmagában. Felhasználás előtt jól kavard össze, mert álltában kis levet enged és elveszíti homogén állagát. 

És a recept:

Hozzávalók:

15 dkg csicseriborsó, beáztatva előző este
1 citrom leve
2 kisebb fokhagymagerezd
1,5 ek olívaolaj
2 ek tahiniszósz
só, bors
késhegynyi szódabikarbóna
késhegynyi sumak, ha van otthon

Speciális konyhai eszköz: pépesítő

Elkészítése:

Kb. húsz percig főzd jól záródó edényben a borsót tiszta vízben (készülj szellőztetésre, mert elég büdi tud lenni szegény főzés közben...) Adj a főzővízhez sót és késhegynyi szóbabikarbónát. 
TIPP: a csicseriborsó trükkös kis jószág, olyan, mintha sosem akarna megfőni így nem is érdemes 20-25 percnél tovább főzni, mert csak keményebb lesz.
Ha megfőtt, szűrd le, de tartsd meg a főzővízét, még kelleni fog.  
Pépesítsd és add hozzá a citrom levét, a fokhagymát, a sumakot, az olívát és a tahinit. Borsozd és ha kell, még sózd. Ismét alaposan pépesítsd és annyi főzőlét adj hozzá, amennyit felvesz ahhoz, hogy pépes de viszonylag szilárd állagú mártogatós szósz legyen belőle, amint a fotó is mutatja. 
Pirítósra kenve, kukoricachips-szel vagy bármilyen sós ropogtatnivalóval mennyei tud lenni!


És mindenképpen boldog nőnapot kívánok magunknak!!! Hajrá csajok!!! :)