2011. augusztus 22.

HÁZI KETCHUP

Anyukám fantasztikus újítását osztom meg veletek!

Isteni friss paradicsomból, fűszerek arzenáljából és nyári almából készült el anya spontán ötlete alapján és egy kedves ismerős receptjét átalakítva az alábbi finomság.

Ráadásul tartósítószermentesen, idén mindent az alábbi módon főzünk be.

Hozzávalók:

2,5 kg paradicsom
negyed kiló alma
125 gr cukor
2 gerezd fokhagyma
1 közepes fej vöröshagyma
1 dkg szegfűszeg
1 dkg egész fahéj
késhegynyi cayenne bors
1 ek só
1 csapott mk mustármag
1 csapott mk szemes feketebors
2 szem szegfűbors
1 dl 10% ecet, amibe 1 órahosszára 1 tk tárkonyt áztass be
1 szál húsos zellerlevél a szárával

Elkészítés:

A paradicsomot lobogó vízbe néhány percre rakd bele, így könnyedén le tudod húzni a haját. Paradicsom paszírozóval vagy gyümölcscentrifugával pépesítsd.
Rakd fel főni és reszeld bele a meghámozott almát. Add hozzá a cukrot, a sót, az aprított fokhagymát, a zellerlevelet a szárával egészben és a megpucolt, szintén egész vöröshagymát. A darabos fűszereket kis tüllzacskóba helyezd és lógasd bele a lébe. Fedő nélkül főzd folyamatos kevergetés mellett. Kb egy óra múlva szűrd le az ecetet, öntsd hozzá a léhez és főzd tovább, amíg mártás sűrűségű nem lesz (még kb egy óra). A vöröshagymát és a zellert vedd ki, mielőtt szétfőne.
Ekkor az almadarabok, fokhagymadarabok még lehetnek ilyenkor benne, ezért kézi pépesítővel turmixold le.

TIPP: itt jön a trükk: még forrón öntsd bele üvegekbe, fedd le folpakkal és szórd meg a folpakkot szalicillel. Majd borítsd be még egy adag folpakkal, hogy a szalicil a két fólia között legyen (így nem kerül bele az ételbe, de mégis tartósítja azt), majd csavard rá az üveg kupakját vagy tetejét.

Száraz dunsztba hagyd kihülni (bélelj ki törölközőkkel vagy takarókkal egy ládát, abba tedd bele a forró üvegeket, jól fedd be őket).

Az biztos, hogy többé nem kell boltit vennünk!

Nincsenek megjegyzések: