2011. március 29.

MEDVEHAGYMÁS KRUMPLIS POGÁCSA


Pár hete a Bakonyban túráztunk és megcsapott a medvehagyma jellegzetes és erős illata. Belengte az egész erdőt a hegytetőn. Meg is láttam a kicsi, még rejtőzködő hagymácskákat. Még nincs szezonja, de már nagyon sok van belőle. Be is táraztam rendesen. Az alábbi étel az első, amit belőle készitettem.
Ami nagyon érdekes, hogy ezt a jellegzetesen erős illatát az ételekbe keverve elveszti, így nagyon kellemes aromát ad az ételeknek.

Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért.
Enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel együtt fogyasztása nem javasolt, mert a vérzés kockázatát fokozza. Ugyanezért nem szabad hagymát enni műtétek előtt, és rendszeres fogyasztása a nem szteroid véralvadásgátlót, gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára csak orvosi felügyelettel engedhető meg.

Általában a hagymafélék idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatása kiemelkedő. Női problémák, illetve nőknél változó kori panaszok esetén segít. A hagymafélék a védikus tanítások szerint radszasztikus ételek, azaz a vágyat, szenvedélyt erősítik, illetve az érzelemtestre hatnak.



Hozzávalók:

25 dkg héjában főtt krumpli
25 dkg liszt
25 dkg (laktózmentes) margarin vagy pálmazsír
1 ek (laktózmentes) tejföl
1 tojás
fél ek só
1 tojás fehérje
20 levél medvehagyma


Elkészítés:

Krumplit héjában főzd meg, langyosra hűtsd és utána pucold meg. Még langyosan krumplinyomóval tört össze. Szitáld bele a lisztet, a sót és morzsold bele a margarint. Üsd hozzá a tojást, adagold bele a tejfölt és jól gyúrd össze. Elég ragadós lesz, ezért addig lisztezd tovább, amíg egy kezelhető állagú tésztát nem kapsz. Nyújtsd ki ekkor újnyi vastagra és szórd rá a medvehagyma felét, amit előzőleg apróra felvágtál. Majd hajtogasd össze a képen látható módon. Újra nyújtsd ki és szórd rá a hagyma másik felét. Ismét hajtogasd és utoljára nyújtsd ki ugyanakkorára. Mostmár hagyma nélkül hajtogasd. Takard le vagy tedd kelesztőtálba és legalább egy órára rakd hűtőbe.
Melegítsd elő a sütőt. Tedd nyújtódeszkára és másfél újnyi vastagra nyújtsd ki, késsel kockázd be a tetejét. Pogácsaszaggatóval szaggasd ki. Tedd bele sütőpapírral bélelt tepsibe. Kend meg a tetejét tojásfehérjével. 
35-40 percig süsd 180 fokos sütőben.



2 megjegyzés:

Ditta tortái írta...

Isteni finom lehet!

Ambrus Krisztina írta...

Aszonták,az volt... :)