2011. február 22.

FARSANGI ROBBANÓFÁNK (magyar)

Valahogy sohasem tudom, mikor is van pontosan farsang. Bár amennyire én tudom, ez nem is egy adott nap, hanem január 6-án kezdődik és idén március 7-ig tart. 

A mi fánkunk a becenevét onnan kapta, hogy a kis huncut gombóckák némelyike harapásra szétpukkanással reagál, ezzel okozva néha vicces szituációkat. 



Hozzávalók:

fél kg liszt
2 dkg élesztő
5 dkg cukor
5 dkg (laktózmentes) vaj vagy margarin
2 tojás sárgája
fél dl rum/rumaroma
kb. 4 dl (laktózmentes) tej
késhegynyi só
olaj a sütéshez

Töltelékhez:
sárgabaracklekvár és 1 tojás sárgája
esetleg dió

tetejére: vaníliás porcukor


Elkészítése:

Langyos, cukros tejben futtasd fel az élesztőt. Verd fel a tojás sárgáját és öntsd bele a tejbe. Közben olvaszd fel a vajat. Lisztbe keverd bele a sót, jó alaposan és öntsd hozzá a tejes cuccot, majd a langyos vajat is. Kezd el símára dagasztani. Tedd egy kicsit félre, csak amíg előkészíted a gyúródeszkát számára.

Alaposan szórd meg liszttel a deszkát és borítsd ki rá a tésztát. Cipó alakúvá gyúrd össze kézzel. Lisztezd meg őt is és borítsd rá a kelesztőtálat, ettől még egyszer meg fog kelni. Addig hagyd így pihenni, amíg a tészta óriásira nem kel és fel nem emeli a tálat. Ekkor nyújtsd ki sodrófával nagyjából fél centi vastagra. 
Szaggatóval vagy egy kábé 6-7 centis átmérőjű borospohárral nyomkodd rá a kiszaggatandó mintákat, ahogy a fotón is látható.



Keverj össze baracklekvárt egy tojás sárgájával és abból tégy egy-egy kiskanálnyit a minták közepébe. Csak a minták felét kend meg! Ha szereted, adhatsz hozzá diót is. 

Most ezt a különleges színű diót használtam, gyönyörű bordó a húsa.



A meg nem töltött részeket szaggasd ki és a kezeddel kicsit nyújtogasd meg úgy, hogy amikor ráhelyezet a lekváros mintára, néhány milivel túllógjon rajta. Ekkor fogd meg ismét a szaggatót és szabd ki a gombóckát. Így tudod biztosítani, hogy a lekvár ne folyjon ki belőle. 
A maradékot újra gyúrd össze, nyújtsd ki és töltsd meg a fenti módon.
Tedd félre a fánkocskákat 15 percre és forró olajban süsd ki őket. Figyelj rá, hogy ne érjen le a fánk sütéskor, mert le fog égni. 
Ha édesen szereted a fánkot, még melegen, közvetlenül kisütés után szórd meg vaníliás porcukorral.




Hááát, nem a legreformosabb édesség, de farsangra annyira jó!

Nincsenek megjegyzések: