2010. december 15.

"JÉPATOJTA VAN?"

És van!!! Hál' Istennek!
Az emberiség egyik díjnyertes találmánya gasztonómia terén, kétségtelenül. Na jó, vannak még nagyon fincsi kaják, de ez annyira ki van találva, hogy nem találok rá szavakat. És azon ritka zöldségek egyike a főalapanyaga, ami még télen is egészséges: a répa.



Ráadásul ajánlok mellé egy nagyon tuti terméket, érdemes végigolvasni ezt a bejegyzést (is :-D)!


Hozzávalók:

tésztához
200 gr Xukor (megteszi a sima cukor is)
70 gr durvára őrölt dió
2 tojás
kb 1 dl olívaolaj
70 gr fehérliszt
60 gr világos rozsliszt
20 gr zabliszt
(ha  nincs otthon a fenti két liszt, nyugodtan lehet az egészet fehérlisztből készíteni)
1 ek vaníliás cukor
csipet só
1 tk sütőpor
1 tk szódabikarbona
1 tk őrölt fahéj
késhegynyi chilipor
késhegynyi citromhéj
150 gr répa (kb 1 jó nagy répa)

tojáshabhoz
4 tojásfehérje
80 gr porcukor
1 doboz (laktózmentes) tejföl


minimális (laktózmentes) vaj a tortaforma kikenéséhez
és minimális liszt ugyanezen okból


TIPP: Xukor, azaz nyírfacukor. A következő bejegyzésemben részletesen beszámolok erről a cukorhelyettesítő termékről, és karácsonyi meglepetésben is részesítem hűséges olvasóimat!


Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. 
A répát az almareszelőn reszeld le. (fontos, hogy ne legyen kisebbre reszelve, mert akkor elveszíti a megfelelő víztartalmát és túl szárazzá válik a sütihez).
Habosra verd fel a tojásokat a tésztához és adagold hozzá a xukrot, az olajat végül a vaníliás cukrot. Add hozzá a sót, a a fahéjat, a chilit és a citromhéjat, majd a lisztet, amibe előzetesen belekeverted a szódabikarbonát és a sütőport. Keverd bele a répát és a durvára darált diót. Jól dolgozd össze az anyagokat.

Öntsd bele kivajazott, kilisztezett tortaformába (22 cm-s) és kb 40-50 percig süsd.

Közben készítsd el a krémet. 
A tojásfehérjét verd fel keményre és adagold hozzá a porcukrot. Ha már kemény, óvatosan keverd hozzá a tejfölt. 

TIPP: én állandóan szenvedek ezzel a tojáshabbal, rengetegszer nem szokott megkeményedni; erről már a másik blogomon is cikkeztem: http://odakozmalt.blogspot.com/2010/07/tojashab.html 
Mára már kitapasztaltam, hogy ha előre lehűtöm a tojást (illetve a fehérjét) akkor sokkal inkább megkeményedik felveréskor. Azt hallottam, hogy néhány csepp citromlé is csodákat tud művelni. 

Ha a sütési idő letelt, a jó öreg tűpróbával ellenőrizd le a torta belső állagát. Ha hibátlanul átsült, vedd ki és hagyd hűlni 10 percig. 
Ez időre tedd bele a krémet a már kikapcsolt sütőbe és hagyd bent 5-10 percig. 

Ha a torta hűlt 10 percig, borítsd ki rácsra és kend rá a még langyos krémet. Hagyd, hogy együtt hűljenek ki teljesen.

Jaj, annyira imádooooom!

Nincsenek megjegyzések: