2010. november 1.

SÜTŐTÖKÖS RÉTES MINDENSZENTEKRE



Még mielőtt belevágnék a kóreai ételek elkészítésébe, egy aktualitás: a mindenszentekre hagyományos rétes. És hogy idényszerű is legyek, természetesen sütőtökből készül.

A mennyiség elég sok, három tepsirevaló, így arányosan oszd el, ahogy neked tetszik.

Tésztalap:

1 kg rétesliszt
2 diónyi pálma vagy kókuszzsír (nagyanyáink disznózsírt használtak)
6-8 dl langyos, sós víz (a sót teljesen oldd fel a vízben)
3 ek almaecet

olaj
Töltelék:
TIPP: Sütőtök akkor jó, ha egyszer már megcsípte a dér. Ezért érdemes annak, aki teheti, kint tartani a tököt, mostanában már előfordult, hogy elég hűvös volt az éjszaka ahhoz, hogy a dér meglepje a tököt.

A másik fontos dolog ezzel a növénnyel kapcsolatban, hogy akkor igazán jó, ha – mint a görögdinnyénél is – beleszúrod a kést és elkezd hasadni.

160 dkg sütőtök (megpucolva, kimagozva)
50 dkg alma (kb négy közepes, szintén megpucolva, kimagozva)
teáskanálnyi gyömbér
teáskanálnyi fahéj
20 barnacukor vagy fruktóz
2 csomag vaniliás cukor
15 dkg dió apróra darálva

Asztal: 100x140-es

Elkészítése:

A réteslisztet morzsold el a pálmazsírral. Ha egyenletes, öntsd hozzá a langyos-sós vizet (nagyon fontos, hogy langyos legyen a zsír miatt), a pontos mennyisége teljesen lisztfüggő. A tészta állaga dönti el, hogy elegendő-e a hozzáadott mennyiség. Add hozzá az almaecetet is. Kézzel dolgozd úgy el, hogy szinte csipkeded a tésztát teljes tenyérrel (akár egy jó kis masszázstechnika is lehetne...) egészen addíg, amíg hólyagos nem lesz, de minimum 15 percig. Akkor lesz igazán jó, ha a tészta elválik az edény falától, azaz ki tudnád borítani belőle.


A tésztát három egyenlő részre kell osztani, és addig kell gyúrogatni, amíg teljesen síma nem lesz a cipócskák felülete, ezzel biztosítjuk be magunkat a tészta szakadása ellen. A deszkát jól olajozd meg, tedd rá a tésztacsomagokat és a tetejüket is jól kend meg olajjal. Fedd le, akár folpackkal, akár konyharuhával, a lényeg, hogy ne száradjanak ki.
Pihentesd 15-20 percig. Addig bőven van időd a töltelék elkészítésére:


Hámozd meg a tököt és szedd ki a magját. Almareszelőn reszeld le. Tedd ugyanezt az almákkal. Add hozzá a fűszereket, a diót ne.


Az asztalra teríts egy tiszta terítőt és jól szórd meg rétesliszttel. Olajos kézzel ennek a közepére tedd rá az első tésztakupacot. Kezd el a kezeddel nyújtogatni úgy, hogy a kézfejeddel húzd a tésztát, így nem sérül meg a tészta és nem szakad ki. Nagyon óvatosnak kell még így is lenned, mert könnyen elvékonyodik!


Hártyavastagságúra húzogasd, az asztal teljes méretére. Kend meg olajjal, szórd rá a diót és utána a töltelék harmadát. Azt a tésztarészt, ami az asztal széléről lelóg,  és vastagabb, azt csipkedd le és tedd félre. Ragadd meg a terítő egyik szélét, és görgesd fel vele. Ezt minden oldalról tedd meg, így a töltelék nem fog kifolyni. A hosszanti oldaláról görgesd fel a tésztát a közepéig és a másik oldalrólis görgesd fel a közepéig. Óvatosan tedd bele egy kiolajozott tepsibe, hogy ne szakadjon szét és kend meg a tésztát is olajjal.

Ugyanígy készítsd el a másik kettő adagot is és a szélekről lecsípkedett tésztamaradékot is gyúrd újra, abból is készülhet még tészta.
Előmelegített sütőben percig 200 fokon süsd, lényegében amíg meg nem pirul. (kb. 30 perc)


A tetejét megszórhatod vaniliás cukorral még melegen.

Nincsenek megjegyzések: