2010. november 25.

FAHÉJPITE



Hozzávalók:

2 bögre rétesliszt
1 bögre (barna) cukor
1 bögre tej
1 bögre olíva olaj
2 tk őrölt fahéj
1 sütőpor
1 vaníliás cukor
2 tojás
1 marék mandula
1 marék csokidarabkák
10 ml víz
10 ml rózsavíz (elhagyható, de nagyon finom lesz tőle!)

Elkészítése:

Irtó egyszerű: robotgéppel vagy kézzel jók keverd ki a tojást a cukrokkal, és adj hozzá  minden folyékony hozzávalót. A szódabikarbonát kever bele a lisztbe és így szórd hozzá. Majd minden más szilárd összetevőt is keverj el benne.

Vajas-lisztes tepsibe öntsd és 15-20 percig előmelegített sütőben 200 fokon süsd. Tűpróbával ellenőrizd.

Csodálatos ízharmóniát ad a fahéj, a mandula és a rózsavíz. Ezt fokozhatod finom eperszósszal.

140 gr fagyasztott epret összedolgoztam egy un. Stabark nevű zselésítővel, ezzel öntöttem le.
TIPP: mivel állati csontlisztet, vagy szalonnabőrkét használnak javarészt a zselatin előállításához, kissé elment a kedvem tőle, csak nagyon ritkán használom. Nemrég fedeztem fel ezt a növényi alapanyagokból összeállított zselésítőt. Felhasználható például zöldségekből párolt, vagy főzött kocsonyához, vagy lekvár, dzsem eltevésnél. Jól ki kell tapasztalni, hogy kell összeállítani, én is még csak kísérletezgetek vele, de nem nehéz vele bánni, szóval bátran kipróbálhatja bárki!

Nincsenek megjegyzések: