2010. szeptember 15.

FOGHAGYMAFŐZELÉK FEKETELENCSÉVEL



Ebben a nyálkás, influenzás időben a fokhagyma olyan kincs, ami pótolhatatlan. Az egyik legalapabb gyógy- és fűszernövényünk. 
A benne található illóolajnak, C vitaminnak és ásványi anyagainak köszönhetően sikeresen elűzi a bacikat és vírusokat. Rengeteg más, előnyös hatása van: érelmeszesedés csökkentése, bélfertőtlenítés, vérnyomás csökkentés, etc. Hát, a benne található ajoén nem könnyíti meg a dolgunkat, ugyanis ő okolható az erőteljes és annyira tipikus fokhagyma illatért.
TIPP: Egyetlen dologra hívnám még fel a figyelmet: a legjobb minőségű mindenképpen a makói illetve Makó környéki fokhagyma, de bármelyik, magyar területről származó növény megbízható (amíg az ellenkezője be nem bizonyosodik :D)! De a viccet félretéve, könyörögve kérek mindenkit, hogy még véletlenül se vásároljon kínai, vagy ismeretlen eredetű, azaz kínai fokhagymát!!! Pár forinttal ugyan lehet, hogy olcsóbb, tényleg csak pár forinttal és össze sem lehet őket hasonltani, a kínaiba beleépített, kevésbé természetes anyagok összetételéről nem is beszélve. 
Mellesleg ugyanez a helyzet a vöröshagymával. Nem nagy összegekről beszélünk itt, ezért is mondom, hogy nem éri meg a kockázatot. Vöröshagyma terén jelen vannak az egyiptomi, meg Isten tudja honnan való hagymák: NE! 
A fűszerpaprika botrányról pedig szerintem szinte mindenki hallott már. 
A magyar mezőgazdaságot még az Unió sem tudta annyira lerontani, hogy ilyen kompromisszumokat kelljen kötnünk.

A recept (mielőtt belemelegednék túlságosan ebbe a témába):

Hozzávalók: ☻☻☻☻

2 kisebb fej vöröshagyma
4 kisebb krumpli
30 gerezd fokhagyma
2 doboz joghurt
másfél ek kukorica keményítő
2 tk só
1 mk őrölt rozmaring
8 dl víz
3-4 ek olaj



lencséhez:
75 gr fekete lencse megmosva
fél ek olaj
késhegynyi cayenne bors
késhegynyi koriander por
késhegynyi őrölt kömény
1 dl víz


TIPP: fekete lencse (beluga lencse). Nevét onnan kapta, a színén kívül, hogy a vegetáriánusok kaviárjának nevezik és pont úgy néz ki, mint a Beluga Kaviár.
Természetesen tartalmazza az összes hasznos összetevőt, amivel a lencse általában rendelkezik (kiemelném itt a magas fehérjetartalmat, amely némely lencsénél, mint pl. a vöröslencse, magasabb, mint bármely húsban).
Ami különösen előnyös a beluga lencsében az az, hogy nem pépesedik szét a főzés közben, megtartja a kerekded formáját, így irtó jól néz ki tálaláskor.
Szoktak belőle levest, salátát, stb. készíteni, én feltétként használom most.


Elkészítése:

Először a lencsét tedd fel, mert azt tovább kell főzni.
Miután leöntötted a mosóvizet a lencséről, melegítsd fel az olajat egy lábasban. Add hozzá a lencsét, kb fél percig kavargasd benne a sistergő zöldséget arra figyelve, hogy ne égjen le és öntsd fel a vízzel. Add hozzá a fűszereket és kb 30 percig főzd. Közben lehet kóstolgatni, nehogy szétfőljön.

A hagymát aprítsd fel vagy le is reszelheted (úgy sokkal lágyabb lesz a főzelék íze). Olajon pirítsd meg és amikor elkezd aranyszínűvé válni, add hozzá a  meghámozott és késsel felaprított fokhagymát.
TIPP: elvileg a fokhagyma akkor adja ki a legyinkább az aromáját, ha nem vágod, hanem préseled. Őszintén szólva, ezt igy most ennel a mennyiségű fokhagymánál nem vállaltam be, mert aki már életében csak egyszer is nyomott átt fokhagymát fokhagymaprésen, az jól tudja, hogy már az első gerezd után is úgy telemegy a nyomó, hogy tovább tart kipiszkálni belőle a cuccot, mint kézzel szétmorzsolni.
Egyébként is mivel ez kimondottan fokhagyma főzelék, jobb, ha kisebb darabok maradnak belőle, szóval ne vesződj feleslegesen a nyomóval. Szórd rá az összes fűszert és kicsit pirítsd. A krumplit egészen apróra, kb egycentis kockákra vágd fel és azt is dobd hozzá, majd öntsd fel a vízzel. 15 percig főzd lefedve.
Ekkor keverd össze a keményítőt a hideg joghurttal és öntsd hozzá a főzelékhez. Egyet hagyd, hogy rottyanjon, és azonnal zárd el alatta a gázt,
TIPP: ugyanis a keményítőt nem szabad főzni, mert elveszíti sűrítő hatását.

Szedjél a főzelék tetejére feltét gyanánt a lencséből. Remekül mutat  a fehér főzelék tetején!

Nincsenek megjegyzések: