2010. augusztus 16.

PARADICSOMLEVES




Anita barátnőm kérésére teszem most fel ezt a receptet, ugyanis tavaly, amikor náluk jártam szüretelni, szokásomhoz híven főztem. (A párom már sokszor mondta, hogy nyugodtan lehetnék utazó szakács, mert akárhova megyek, valahogy mindig úgy adódik, hogy főznöm kell. Nem is tudnám már megmondani, hány ember konyhájában késztettem már ételt...) Szóval ott született ez a levest és elmondása szerint nagyon ízlett neki.
TIPP: a paradicsom egy nagyon hasznos növény, mellesleg nem zöldség, hanem gyümölcs, de ezt csak kevesen tudják. Magas az A vitamin tartalma, nyugtatja az idegrendszert és nem is mellékesen védi a bőrt a káros napsugarak ellen (nem véletlenül használja annyit a mediterán konyha). Isteni friss paradicsomleveket lehet nyáron facsarni!

Hozzávalók: ☻☻☻☻

1 liter (lehetőleg) házi paradicsomlé: mi ízesítés nélkül rakjuk el, ha ti fűszerezitek, azt vedd figyelembe a leves készítésénél! És ha lehet, legyen frissen facsart, az a legfinomabb.
1-2 dl víz
fél lilahagyma
3 szál zellerzöld
2 diónyi zellergumó
2 levél friss bazsalikom
1 csapott ek. zabliszt
1 ek mustármagolaj (lehet normál olaj is)
1 tk. Worchestershire szósz
40 csepp Stevia vagy egy tk. Cukor
késhegynyi fehér bors

Elkészítése:

Az olajon pirítsd meg a lisztet aranysárgára. Öntsd fel a paradicsomlével, öblítsd ki az üveget a vízzel és azt is öntsd hozzá. (Imádom, ahogy sistereg a felöntéskor a lé) Tedd bele a fél hagymát, a zellerzöldet és a gumóját, a bazsalikomot, a Steviát, a sót és a borsot, és kezd el főzni. Kb. 10 perc múltán tedd bele a szószt is. Hagyd, hogy egyet forrjon és kóstold meg. Ha megfelelőnek találod az ízét, addig főzd, amíg a hagyma meg nem puhult. Ha nem, korrigáld.
Ha szeretnél beletenni levesbetétet, pl. tésztát, azt tedd bele a levesbe röviddel mielőtt a hagyma készre főtt volna, így egyszerre lesznek kész. Egyébként a leves nagyjából 20 perc alatt elkészül, a tészta miatt esetleg 25 perc is lehet a főzési idő.
TIPP: tészták főzésénél jó tudni, hogy a tészta a gőzben legalább olyan jól puhul, mint a lobogó vízben. Érdemes így rátenni a fedőt és kb 4-5 perccel azelőtt elzárni a gázt az étel alatt, mielőtt kész lenne. Ráadásul a gázszámládon is hamar jelentkezik ez a fajta energiatakarékoskodás. Én mindent így szoktam készíteni, nemcsak a tésztaféléket. Ez a módszer természetesen fokozottan igaz a villanytűzhelyekre, hiszen azok általában még sokkal tovább tartják a hőt.

Nincsenek megjegyzések: