2010. augusztus 6.

MANDULÁS MÁGLYARAKÁS GRAPEFRUITMAG ESZENCIÁVAL





Máglyarakást nálunk nagymamám készített mesteiren. Gyerekkoromban valahogy nem rajongtam az ízéért, valószínüleg a dióhoz fűződő labilis kapcsolatom miatt. Mára ez a dolog átalakult bennem, szeretem már dióval is, de azért kísérleteztem, hogyan lehetne mégis kihagyni belőle. Nos, örömmel jelentem: sikerült!

Végre a tojáshabot is gyönyörűre, mondhatni tökéletesre tudtam felverni, nagyon büszke vagyok magamra! :-D

Hozzáteszem, megint csempésztem hozzá csuda dolgokat, mint pölö: citromolaj, grapefruitmag csepp, stb.
TIPP: A grapefruitról azt érdemes tudni, hogy kiváló baktériumöltő, akár étkezések után is lehet egy pár cseppel fogyasztani, de nem túl finom magában, ezért is tettem bele a sütibe, teljesen jót tett neki.
A citromolaj nyugató hatású, de kizárólag jó minőségűt érdemes étkezési célra használni!

A szezonalitáshoz hűen, nyári alma és barack került nyersen a sütibe. A barack egyszerűen csodálatos sütve!

A recept így az alábbi:


Hozzávalók:

50 gr mazsola
2 ek étkezési rum
4 db normál kifli vagy zsemle
1,5 dl rozé bor
3,5 dl víz
fél vaniliarúd
15 gr (laktózmentes) margarin/vaj, ha van, akkor inkább pálmazsír
2 tojás
4 csepp jó minőségű citrom illóolaj
5 csepp grapefruitmag csepp
2 ek méz
4 nyári alma
2 barack
40 gr nádcukor
25gr nádcukorból készített porcukor
120 gr mandulapálcika
fél tk őrölt fahéj
1 ek citrom-lime lekvár (ha nincs, lehet baracklekvár ez is)
2 ek baracklekvár
1 csipet só
zsemlemorzsa a tepsibe

Speciális konyhai eszköz: jénai tál (kb. A4-es papír nagyságú)

Elkészítése:

A mazsolát öntsd nyakon forró vízzel úgy, hogy ellepje. 2 percig hagyd, hogy átmelegedjen, azután szűrd le és öntsd rá a rumot. A forró mazsolák gyönyörűen magukba szívják a rum ízét. Tedd félre.
A kiflit/zsemlét szeleteld fel kb. ujjnyi vastag karikákra és egy mély tálba szórd bele őket. Forrald fel a vizet a borral, add hozzá a citrom és grapefruit cseppeket, a vaniliarúd kikapart belsejét és forrald így egy keveset.
A tojások sárgáját keverd habosra a nádcukorral és ehhez öntsd lassan a boros löttyöt. Jól keverd el. Öntsd rá a kiflikre, keverd össze, hogy mindenhol érje a folyadék mielőtt magába szívná. Ezután öntözd meg a mézzel és azt is jó alaposan dolgozd el vele. Nem baj, ha a kifliszeletek kissé pépesek lesznek. Fedd le és hagyd, hogy szépen megpuhuljon a kifli ebben az édes, finom gőzben, minimun fél óráig, de lehet tovább is. A tojások megmaradt fehérjét pedig lefedve tedd be a hűtőbe, amíg nem foglalkozol majd velük.

Vajazd ki a jénait és szórd meg zsemlemorzsával, a felesleget önts ki róla. A sütőt ekkor kapcsold be és melegítsd fel 200 fokra. Az almákat és a barackot hámozd meg. A mandulához add hozzá a fahéjat. Tedd a tepsi aljába a kiflis massza felét, szórd rá a mazsolát és a mandula felét. Kicsi szeletkékben vágd rá a barackot és reszeld rá az almát nagyobb lyukú reszelővel, hogy jól beborítsa. Szórd rá a mandula másik felét, takard be a kiflivel és a megmaradt vajat tördeld a tetejére, így tedd be a sütőbe. Itt kb. fél órát süsd, amíg a kiflik kezdenek megbarnulni. (nagyon figyelj rá, hogy ne égjen meg semmiképpen)

Kb. 20 perccel a sütőbetétel után a tojásfehérjéket vedd ki a hűtőből és verd fel 1 csipet sóval és a porcukorral kemény habbá. Ekkor keverd bele a lekvárokat óvatosan, hogy ne törjön össze a hab. Ha szép aranysárga már a kifli a sütőben, vedd ki és ezt a habot kend a süti tetejére egyenletesen és még 10 percre tedd vissza, hogy kicsit süljön rajta.

Érdemes langyosan felszeletelni, akkor a legkönnyebben kezelhető.

Nincsenek megjegyzések: