2010. július 26.

TÖLTÖTT CUKKINIVIRÁG/FŰSZERES KUSZKUSSZAL



Imádom a virágokat enni! Persze, csak amiket lehet. A cukkinivirág pont ezek közé tartozik. Mivel azonban nem nagyon eszek olajban sűlt dolgokat, ritkán ettem, mert ugye a legismertebb elkészítési módja a bundázott cukkinivirág. Azonban végre rájöttem hogy szereten nagyon: párolva! Ennek az elkészítését mutatom most be.

Hozzávalók: ☻☻☻☻

6 cukkinivirág
600 gr-os cukkini (Goldrush)
1 vöröshagyma
3 fokhagyma
só, bors
borsónyi korianderpor
5 levél friss bazsalikom
fél doboz (laktózmentes) tejföl
1 mk mustármagos mustár100 gr (laktózmentes) túró/ vagy aki bírja rikotta
nagy diónyi pálmazsír (lehet margarinnal helyettesíteni)
6-8 cherry paradicsom
10-15 olivabogyó

a tetejére pannóniasajt vagy igazi parmezán! (erről a témáról a későbbiekben még fogok írni, nagyon fontosnak tartom)
TIPP: a cukkini héjja tartalmazza a legtöbb értékes tápanyagot, így ha lehet, ne hámozd meg. Számos fajtája létezik ennek a hasznos és finom növénynek, én most a Goldrush típusút készítettem el. Nevét aranysárga színéről és gyors növekedési tulajdonságáról kapta. Ízben nemigen különbözik zöld társaitól.

Speciális konyhai eszköz: egy római tálhoz hasonlatos kicsi cseréptál, előző este vagy aznap reggel hideg vízbe áztatva. Ha nincs ilyen otthon, akkor megteszi egy kicsi jénai tál is. (persze azt nem kell beáztatni)

Elkészítés:

A cukkinivirágokat áztasd hideg vízbe, egyrészt így meg tudod őket mosni, másrészt etttől kinyílnak, könnyebb lesz őket megtölteni.
Almavájóval belezd ki a cukkinitestet úgy, hogy ne szakítsd át a bőrét. Sós vízben tedd fel a cukkinivel együtt és főzd puhára, de ne főzd szét.
Közben pirítsd meg a hagymát, a fűszereket a bazsalikom kivételével, a fokhagymát, a mustárt, a pálmazsíron, majd add hozzá a paradicsomokat. 5 perc múlva szórd bele az apróra vágott, mag nélküli olívát, még 5 percig süsd így, végül öntsd bele a túrót, a bazsalikomot és még 5 percig hagy a lángon. Közben valószínűleg meg is fő a cukkini. Lyukacsos szedőkanállal szedd át a serpenyőbe a cukkinik belsejét és kicsit nyomkodd szét a fakanállal. Adj neki még 10 percet és zárd el a gázt a serpenyő alatt.
A vízbe áztatott tálat töröld szárazra. Önts az aljába 1 cm magasan vizet. Egyesével vedd a kezedbe a virágokat és nagyon óvatosan az ujjaddal nyisd szét a szírmokat. Mokkáskanállal töltsd meg annyira, hogy a szírmok végét össze tudd még sodorni, így a gőzben az ízek gyönyörűen átjárják majd az egész virágot. A megtöltött virágocskákat fektesd bele a vízbe úgy, hogy a szírmok vége felfelé nézzen. Majd fedd le alufóliával.


A maradék töltelékkel tömködd meg a sárga cukkinitesteket, szórd meg sajttal és fedetlenül tedd be a sütőbe, a virágok mellé pont befér. 180 fokon 15 percig süsd őket, ennyi idő alatt a virágok megpárolódnak és a cukkinire szépen ráolvad a sajt.
Az eredmény:

Köretnek isteni hozzá a fűszeres kuszkusz.

Hozzávalók: ☻☻☻☻

100 gr kuszkusz
2 tk koriandermag
2 fokhagymagerezd
bors, só
késhegynyi gyömbér
körömnyi chilli
2 ek balzsamecet
2 tk barna nádcukor
kétszeres mennyiségű víz a kuszkuszhoz képest, de elképzelhető, hogy menet közben még pótolni kell

Elkészítés:

Pirítsd az összes fűszert 2 percig a serpenyőben az apróra vágott fokhagymával együtt. Szórd bele a cukrot, kicsit kevergesd, végül öntsd bele az ecetet, de hajolj el fölűle, mert erős a gőze. Ha szépen elkeverted, tedd bele a kuszkuszt és vele együtt adj még neki 3-4 percet folyamatos kevergetés mellett. Öntsd fel a vízzel és fedd le. 12 percig kis tűzön párold. Néha keverd meg, ha kezdene leégni, önts hozzá még egy kevés vizet.



Ez a köret kitűnő kiegészítője a főtt zöldségből készült ételeknek.


Nincsenek megjegyzések: