2010. április 8.

CSAPATI (India)

Akkor kezdjük most az indiai szekciót egy igazi klasszikussal.

Indiai ebéd nem nagyon létezik kenyér nélkül. Nagyon finomak és változatosak az indiai kenyérfélék. Közülük talán a legegyszerűbb elkészítésű a csapati.




Hozzávalók:

Általában két-három kenyeret lehet számolni egy főre, persze egyéni kapacitástól függ...
Az alábbi receptből 12 darab lesz.

240 gr Graham búzaliszt
220 gr zabpehelyliszt
2 dl meleg víz
4 csipet só
4 diónyi olvasztott laktózmentes vaj (eredetileg ghí)
1 diónyi vaj a kenegetéshez
2 fokhagyma

Fűszerek:
2 mk őrölt mustármag
2 mk őrölt római kömény
fél mk cayenne bors (de csak finoman)
1 mk őrölt koriandermag

Különleges konyhai eszköz: grillrács, grillfogó (ez alatt azt a nagy villaszerű valamit értem, amivel a húsokat szokták forgatni a grillrácson)

Elkészítése:

Keverd össze a liszteket a sóval, a fűszerekkel a vízzel és a vaj háromnegyed részével. Egészen lágy tésztát gyúrj belőle, jó alaposan eldolgozva, ez a titka, ettől lesz szép hólyagos majd a tészta.
Fedd le és egy órát hagyd állni hűvös helyen. (nem kell hűtőbe tenni)

Ha pihent, nyújtsd ki a tésztát és kend meg a vaj egy részével. Hajtogasd össze, ismét nyújtsd ki és ismét kend meg a vaj egy részével. Néhányszor végezd ezt a műveletet, amíg a vaj el nem fogy. Ezután az utolsó alapos nyújtást követően kézzel pofozgasd ismét gombóccá és csípj le belőle kb 3 cm átmérőjű golyókat, 12 db-ot. Egyesével lisztezd, kézzel lapigasd ki, majd nyújtsd ki őket kb 15 cm átmérőjű kerek lapokká.

A gáztűzhelyen gyújts be két egymás melletti lángot. Az egyikre tegyél fel egy üres palacsintasütőt (olaj, vaj nélkül), a másikra pedig egy grillrácsot. Süsd a lepényeket amíg fel nem hólyagosodnak és aranybarnák nem lesznek a serpenyőben, utána pedig grillcsipesz segítségével tartsd a másik láng fölé a grillrácsra és süsd meg ott mindkét oldalán egy kicsit. Vigyázz, mert nagyon gyorsan megég, ezért érdemes sűrűn forgatni.

Kb egy diónyi vajat melegíts közben és nyomj bele két fokhagymát. Ezzel kend meg mindegyik kenyérkét, amikor készen van. Egymásra halmozd őket végül, így nem hagyják egymást kiszáradni.

2 megjegyzés:

Nóri írta...

Óóóhh, legszívesebben azonnal nekiállnék sütni.
No de majd a hétvégén!! :)
(Egy indiai étteremben pár hónapja annyira finom csapatikat ettünk, még fel tudom idézni az ízeket, jó lenne itthon is...)

Ambrus Krisztina írta...

Remélem ezek a receptek segítenek ebben!
A fűszerekkel lehet játszani, olyan finom ízeket lehet kicsalni a csapatiból korianderrel, mustármaggal, ilyesmikkel...