2010. február 15.

CANDIDAMENTES KENYÉR

Van egy-két ilyen furcsa érdeklődésem, most éppen önként candida diétának vetettem magam alá.

A diéta lényege: elhagyni minden cukros (pontosabban gyorsan felszívódó szénhidrátos), savanyított, élesztős ételt, ami a candida gomba táptalaját adja. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy minden alapvető élelmiszert házilag kell előállítani, mint amilyen például a kenyér és az ehhez kapcsolódók pl: zsemlemorzsa, száraztészták.
El kell hagyni a következőket: mindent, amiben cukor van, lekvár, méz, természetesen minden édesség, édesebb gyümölcsök, fehér búzaliszt, fehér rizs, élesztővel, sütőporral vagy kovásszal készült péksütemények, kenyérfélék, minden ecetes étel (pl. savanyúságok), lehetőség szerint a vörös húsok, stb. És ezek csak a nyilvánvalóan candidát tápláló ételek, a legtöbb konzervben, szószban rejtve is jelen van a cukor vagy az élesztő.


Felmerül az emberben ilyenkor jogosan a kérdés, "és akkor mi az amit egyáltalán lehet enni, inni?" Nos, a fentieken kivül mindent. De ezért néhány tipp:

Ki kell cserélni a fehér lisztet teljes kiőrlésűekre, vagy bármi, búzán kívüli lisztféleségre.

A cukrot az un. Stevia-ra, vagy magyarul Jázminpakócára, ami egy dél-amerikai növényből kivont, természetes folyékony édesítőszer, cukorbetegeknek is ajánlott. Én már a diéta előtt is, évek óta használtam/használom, és nagyon szeretem. Az indiánok évszázadokkal ezelőtt már felfedezték jótékony hatását és finom ízét. Fogszuvasodást nem okoz.



Sütőpor helyett szódabikarbonát lehet alkalmazni, ecet helyett pedig friss citromlét.


Nem könnyű diéta, az egyetlen vigasztaló lehet benne, hogy nem kell egy életen át betartani, ugyanis ha az ember kitartóan végigcsinálja az egy-két, vagy hat hónapból álló diétát, esélyes, hogy többé nem kell alávetnie magát ennek a macerának. És, hát könnyedén kilóktól is megszabadulhatunk, ha nem csalunk!!!

Elég sokat próbálkoztunk anyával, amíg sikerült valami finomat kikísérletezni, főként a kenyér okozott nagy fejtörést, de anyának hála, megvan egy tuti recept. Már negyedik hete csinálom a diétát és még mindig nagyon szeretem ezt a kenyeret, nem tudtam megunni. A neten is lehet egy-két használhatót találni, de nehéz megállapítani, melyik is az igazán jó. Nekem volt egy elég sikertelen próbálkozásom, egy cipót szerettem volna átalakítani, de sütőpor nélkül egy katasztrófa lett... lsd: http://odakozmalt.blogspot.com/2010/02/szalonnas-cipo.html

Szóval a kenyér. Azoknak is ajánlom kipróbálásra, akik csak fogyóznak vagy szimplán kíváncsiak és próbálkozó szelleműek. Finom, nem hizlal de mégis jóllakik vele az ember.



Hozzávalók:

180 gr Graham liszt
110 gr teljes kiőrlésű rozsliszt
54 gr zabpehelyliszt
36 gr anticandi lisztkeverék
120 gr teljes kiőrlésű búzaliszt
1 púpos tk só
1 tk szódabikarbona
1 dl olivaolaj
3 dl langyos víz, amibe 20 csepp jázminpakócát tegyél
magvak: 1-1 marék szezámmag, tökmag, lenmag, köménymag, zabpehely

Kezd azzal, hogy száraz teflonban megpirítod a magokat. Ha kipattogtak szépen, keverd őket a lisztekhez a szódabikarbónával. Add hozzá a sót, az olajat és a vizet és jó alaposan gyúrd össze, közben néha szórd meg teljes kiőrlésű liszttel, és gyúrd át vele egy párszor.

A kenyérsütőformát olajozd ki, szórd meg teljes kiőrlésű liszttel, igazgasd el benne a tésztát. Ha szépen belefekszik, késsel átlósan vágd meg párszor a kenyeret.
175 fokon 55 percig süsd, alsó-felső sütéssel. Ha kész, még forrón vizes ecsettel kend át a tetejét, attól ropogós lesz. Kb. 5 perc után szedd ki a formából egy konyharuhára, és ebben tárold. Napokig eláll, ha nem csomagolod be zacskóba vagy nem teszed dobozba. A konyharuha felszívja a felesleges vizet, ugyanakkor nem hagyja kiszáradni. Egy hétig is fogyasztható így a kenyér.


Annyira finom ezekkel a magvakkal! Imádom! Egy próbát tutira megér.









1 megjegyzés:

Ambrus Krisztina írta...

Olvasói kérdés nyomán info:

Az Anticandi keverék tartalma:
teljes kiőrlésű búzaliszt, tönkölyliszt, rozsliszt, árpa és rozsmalátaliszt, burgonyapehely, lenmag, kovászpor, búzasikér és tahini.

De a kenyér receptben használt, bármelyik liszttel helyettesíthető.