2009. július 27.

ÁFONYÁS-CSOKIS MUFFIN


Szerintem a muffinok a legegyszerűbb sütik. Többnyire csak össze kell keverni a masszát, kiporciózni és kisütni. Nem kell kenegetni, kelesztgetni, kiszaggatni, főzni a krémet, stb. Viszonylag gyorsak és kevés maszatolással jár az elkészítésük.

A család egyik legnagyobb kedvence az alábbi muffinfajta:

Hozzávalók: (12 db-hoz)
15 dkg liszt
fél sütőpor
1 púpos ek kakaópor
2 tojás
15 dkg vaj (esetünkben laktózmentes margarin)
15 dkg cukor
3 púpos ek lekvár
10-15 dkg darabolt étcsoki (attól függően, mennyire birod az étcsoki kesernyés ízét)
jelen esetben áfonya, minden muffinhoz kb 4 szemmel számolj. De variálhatod egyéb gyümölcsökkel is, pl meggy, ribizli, málna, cseresznye, stb

és a végén, ha akarod:
egy csipet levendulavirág
2 kardamommag mozsárban széttőrve; ha vagy olyan szerencsés, hogy úgy tudod megvásárolni ezt a fűszert, hogy még a tokjában vannak a magjai, akkor pattintsd ki a tokot és szórd ki belőle a magokat őrlés előtt


Elkészítés:

Lisztet a sütőporral és a kakaóval keverd össze. A cukorral verd fel a tojásokat és keverd bele az olvasztott vajat. Ehhez add hozzá a lekvárt és így keverd össze a lisztes keverékkel. A végén forgasd bele a darabolt étcsokit.
És ha igazán inyenc vagy, add hozzá a kardamommagot és a levendulát. Jól keverd el.



Muffinpapirokkal bélelt sütőformába 175 fokon 20-25 percig süsd.

TIPP: a fenti receptnél nem gond, de ha nem adják meg jól az arányokat, akkor fontos tudni a muffinoknál, hogy max a sütőforma háromnegyedéig érdemes a tölteléket tölteni, különben sütés közben feldagad úgy a tésztája, hogy ki fog jönni a formából.

Íme a késztermék:



Egy pohár rizstejjel isteni!!!

TIPP: a kardamom egy ősi, ázsiai fűszer. A szív fűszerének is nevezik, szó szerinti fordításban is azt jelenti. Ha csak rágcsáljuk, máris tettünk egy lépést a jó szájhigénéért. A puffadás ellen is kiváló.

Nincsenek megjegyzések: