2009. május 13.

BOGYÓSGYÜMÖLCS LEVES (finn vitaminbomba)

HURRÁ, ÚJRA EPERSZEZON!!!


Én már nagyon vártam, imádom az epret! Az alábbi recept az egyik kedvencem. A legjobb benne, hogy hidegen és melegen is fogyasztható. Ilyenkor hidegen ajánlom friss-, télen pedig a most lefagyasztott gyümölcsökből. A dermesztő finn télben (saját bőrömön tapasztaltam a mínusz 29 fokot) meghűlés ellen főzik, tele van vitaminnal és jól átmelegít.

Nem véletlenül piros bogyós gyümikből készül, nagyrészűk őshonos az északi tájakon. Az alkohol mellett, amit valóban előszeretettel fogyasztanak depresszió és megbetegedések ellen, ezek a kis vitaminbombák is jelen vannak a finn háztartásokban. A helyi konyhára általánosságban el lehet mondani, hogy nem lóg ki az észak-európai "hagyományos", érdekes színű és felismerhetetlen, többnyire szószos húsokból és halakból álló kínálatból. Viszont ami megdöbbentő, hogy a legkisebb falu menzáján is kapásból laktózmentes minden étel, mivel annyira magas a laktózérzékenyek és az allergiások száma, hogy nem szeretnék a vendéglátók ezt a jelentős számú vásárlóközönséget kizárni a fogyasztóik köréből. Na, hol is járunk mi ebben, kedves Magyarország?! Ennek ellenére azért a legbiztosabb rákérdezni az ételek tejcukor tartalmára, de én eddig 100%-os arányban csak ilyen helyeket találtam. Ez azért több, mint véletlen...


No, akkor lássuk ezt a pofonegyszerű receptet, ami ráadásul tökéletesen laktózmentes:



Hozzávalók:

(4 kisebb kehelybe való adag)


5 dl víz

4 dl valamilyen gyümölcsjuice

3 ek burgonyakeményítő

30 dkg gyümölcs, leginkább bogyósok:

málna, áfonya, szeder, eper, bármilyen

piros vagy fekete bogyó

cukor ízlés szerint




Elkészítési javaslat:


Forrald fel a vizet. Kis tálba keverd el a keményítőt a még hideg juice-zal alaposan és folyamatosan kevergetve . (kikisérleteztem, a legjobb ez a víz-juice arány, még nem tömény, de nem is kocsonya jellegű). Öntsd a forrásban lévő vízhez, így nem lesz csomós. Ekkor a víz kissé zselés állagú lesz. Végül add hozzá a gyümölcsöket és forrald 3 percig folyamatos kevergetés mellett. Kész is!



Nincsenek megjegyzések: